Hjelper terapi, egentlig?

I en artikkel fra september 2023 på forskning.no deler Dag Wollebæk sin personlige erfaring med terapi. Les artikkelen her:


https://forskning.no/psykiske-lidelser-psykologi/dag-wollebaek-gikk-inn-i-teoriene-bak-psykologisk-behandling-jeg-har-kastet-bort-nok-tid-pa-a-ga-i-terapi/2239242


Wollebæk er forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Etter å ha forsøkt ulike behandlingsmetoder over lang tid, opplevde han ikke å få det bedre. 

Han begynte derfor som forsker å prøve å finne ut av nøyaktig hva som egentlig kunne hjelpe folk. Hva var mekanismene?


Det han fant ut var ganske nedslående. For i følge Wollebæk har ikke terapi i seg selv spesiellt god effekt på de fleste. Men han fant også ut at den mest virksomme delen i terapi er den terapeutiske relasjonen. Altså menneskemøtet.


"- Bedring gjennom behandling tilskrives altså ofte kvaliteten i relasjonen mellom behandler og pasient.

Jeg tror vi må ta implikasjoner av denne forskningen på behandling på alvor. Det å bli møtt av et empatisk, lyttende menneske hjelper", sier Wollebæk.




Kognitiv adferdsterapi har vært den gjeldende terapiformen i Norge i mange år, heldigvis er det nå mer forståelse generellt i samfunnet for at ulike mennesker har nytte av ulike terapiformer.


Leslie Greenberg er en av de sentrale skikkelsene bak emosjonsbasert terapi, som ble utviklet på 80-tallet.

Han sier i en artikkel på psykologisk.no:

"- Da jeg begynte å utvikle emosjons­fokusert terapi sammen med mine kolleger, ble emosjoner sett på som noe man burde kvitte seg med, overse eller kontrollere. Emosjoner står sentralt i både psykoanalytisk, kognitiv og humanistisk terapi. Derfor overasket det meg at det var såpass liten interesse for å studere emosjoner empirisk. Det er først i senere år at forskningen på emosjoner har blomstret."


Det er det å ha følelser som gjør oss menneskelige. Uten følelser hadde vi vært roboter. Likevel har de fleste av oss som er voksne idag blitt oppdratt til å ignorere eller overse følelsene sine. Fraser som "ikke vær lei deg" eller beskjed om å gå på rommet når man er sint, er eksempler på måter å undergave følelser.

Det motsatte er å anerkjenne følelser og det er nettopp dette emosjonsbasert terapi handler om.


EQ-terapi er en emosjonsbasert terapiform utviklet av Herdis Palsdottir. 

Hun skriver på eqi.no:

"- En terapiform som på en effektiv og kjærlig måte støtter mennesker i å bearbeide gammel bagasje og ufølte følelser."


EQ-terapi har base i det Wollebæk i sin forskning fant ut var det mest virksomme: Menneskemøtet.

Grunnen til at det funker egentlig enkel: Alle mennesker trenger å bli sett.

Det er et grunnleggende, menneskelig behov å bli anerkjent slik man er.